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JohnE. Havelock Recording. of. Deed Copy
Attorney Ceneral

‘By: Norman C. Gorsuch
Deputy Attorney Ceneral

QUESTION:
You have asked if a certified copy of a deed conveying

‘real property may be recerded if the original of the instrument has
been lost mail cthersise disapneared-contrary to-the . -

cesire of the grantor.

CONCLUST
CGH =

Copies”of deeds Rnsy be recorded in lien of the original
instrument only if the copy which is recorded is of a deed already

. recorded in a different recording district.~ Alaska statutes authrorize recording of copies of such
conveyances only in snecial circumstances. The pertinent statute
is found in AS 34.15.260 which states as follows:

"

RECORDING SHVEYANCES AND CONVEYANCES AS
EVIDENCE. (a) A conveyance that is acknow-
ledged, proved or certified in the manner pre-
scribed in sees. 150-259 of this chaster (1) may
be read in evidence without further proof of the
conveyance, (2) may be recorded in the recording
@istrict in which the land is located, and (3)
from the time it is filed with the recorder for
record, it is constructive notice of the contents
of the conveyance to subsequent purchasers and
mortgagees of the same property or amy part of it.

-(b) A certified copy of a recorded conveyance
may be recorded in any other recordins district and
when so recorded has the same force and effect, from
the time 1t is flled for recording, as though it
were the original conveyance.
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(c) ‘Where en original conveyaace is recorded
ina recordins Gistrict in which the property is
not located, a certified copy of the recorded con-
veyance may se recorded in the recording district
where the property is located with the sane force
and effect, from the tine it is filed for record-
ing, as though the or‘dginal conveyance

2 had been
recorded.

This means that a copy of a deed can be accepted for
recording if the original has been recorded in another district,
No provision is made for the acceptance of a certified cory for
recording unless it is sunstantiated by the orizinal conveyancehaving been filed for recording elsewhere. " :

The references to sections 150-250 in_the above quoted.‘statute relate’ only to thé authority for the. acceptance of ori sinaydccuments. These prerecording steps consist of the draft and deli.
very of the conveyance by the grantor to the grantee (execution);
and the submission of the instrument to an officer by one of the
parties (acknowledgment). If the conveyance is submitted by a ©

person other than a party to tne instrument, it must be proved bythe statement of a subscribing witness, or in the Superior Court
by the handuriting of the grantor and of a subseribsine witness.
Certification is an endorsement by the officer taking the proof.

Generally speaking, copies of deeds may be recorded onlyif
specifically authorized by state lav..

In Bates ws. Bates, 24 $0.24 kkO, the Alebama Supreme
Court rules that the cnliy eccpy of an

instrunent 2cceptadle for
recording Yas one mace by a state efficial, not that certified
ex parte by a notary. . , , ~

‘The copy of the deed sent to you was certified by a
notary public in the employ of the grantorvwho En the lanzguase of
Bates had *no official eennecticn with or Jurisdiction

of the
document.” The Alabana statute parallels that: fAlaska and does
not perzsit the recording of copies unless the original has been
“or nay hereafter be”recorded in another district.

In MePhaul v. Lanslev, 22 Law Ea. 3hk (2874) the U. S.
Suprere Court upheld under Spanish and Texas law the recording of
a testironio or second copy made by en officer by whom the original
instrument was executed. The court declared such a copy has_ the-
Same validity and effect as the original only because it was so
providedby the Texas stetutes.
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The Alaska statutes contain no such provision. — It would
seem, therefore, that even if a certified cony of a lost deed.
were accepted for recerding, it would not serve to ‘give notice ofthe convayance to third parties. :

Tne only Alaska statute autherizing a recording of copiesof instruments whose orisinals are not recorded in another Gis-—trict is AS 34. 15. 340 which
provides as follows:

The following “Instruments aemay be recorded
in the office of tne recorder of the recordingdistrict in which the land is located in the

|

sane manner and with the same effect ac a con-
veyance of lend acknovledzged, proved or certified
- . »- - (&) an exactly conformed copy of a lease |ef contract [sic], or eptien to purchase real ~

Property ‘shen the party certifies under cath that
the exactly confcrmed ceny was received by nin in
the course of the transaction, that the

originalis not_in his
possession

and that the instruments
offered for recordation is an exact dunlication.

. The provision of this stetute would not apply to a copy
or a Geed, so.in a situstion Eascribed in your request, the State
of Alaska must have an original conveyance recorded in order to
Protect it against the claims ‘of third parties.

fi)
ctTne Alaska recording statutes have been iterated by

the Administrative Director of the Alaska Court Syste In en
Administrative Office Bulletin, No. 68-1, January T, 196€, these
instructions were issued and state in nart as follows:

(1) . . . Only fully-cexecuted, original docu-
ments should be accepted for recording.
In conclusion, ccepies cf deeds cannot be accented for

recording unless an executed and acknowledsed original has been
recorded in another recording district.
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